Tandlægerne på Østerbro er særligt gode til at tage sig af patienter med tandlægeskræk

Tandlægerne på Østerbro er særligt gode til at tage sig af patienter med tandlægeskræk

Tandlægeskræk er desværre utrolig udbredt i Danmark. Mange har ubehagelige minder fra bøjler, huller i tænderne eller andre ukomfortable oplevelser. Munden er følsom, og mange bryder sig ikke om at få instrumenter stukket ind til de bagerste tænder.

Men vi er alle nødt til at tage til tandlægen. Dine tænder skal holde sig stærke længe, så det er vigtigt at komme ind til tjek hvert år og få hjælp til at behandle eventuelle problemer.

Så hvad gør du med tandlægeskrækken? Der er både ting, som din tandlæge og du selv kan gøre. Bor du i København, kan du starte med at benytte dig af Tandlægerne på Østerbro, der har en god liste over, hvordan tandlæger netop kan hjælpe dig med at håndtere din tandlægeskræk. Besøg https://tpobro.dk/tandlaegeskraek/ for at høre mere.

Tid og forståelse fra din tandlæge

Når du lider af tandlægeskræk, er det vigtigt, at din tandlæge udviser hensyn til dig, for det kan være en grænseoverskridende oplevelse for dig at sidde i tandlægestolen igen. Tandlægen kan hjælpe dig ved at give sig tid til at forklare dig, hvad der skal ordnes, og hvad han eller hun foretager sig, imens de arbejder på dine tænder. At tandlægen giver sig tid til at snakke med dig og lytte til dine bekymringer – og faktisk tage den alvorligt – er også en rigtig god ting for dig.

For mange er der også frygt forbundet med prisen på behandlinger, og her kan tandlæger ofte afhjælpe den frygt ved at samarbejde med dig og lægge en langvarig plan for, hvilke ting der skal ordnes, og at de kan ordnes over en længere årrække frem for på én gang.

På den måde står du ikke med uoverskuelige udgifter, når du er færdig i tandlægestolen.

Hvordan kan du selv forberede dig på tandlægebesøget?

Der er et par ting, du selv kan gøre for at komme godt igennem et tandlægebesøg:

  • Fortæl din tandlæge om din angst på forhånd, så de ved, at du har brug for lidt hjælp til at føle dig tryg
  • Forventningsafstem med din tandlæge. Læg en plan for hvad der skal laves og bed om pauser, når du har brug for det
  • Medbring musik eller forbered nogle afslapningsøvelser, som du kan lave i tandlægestolen, så du har en måde at hjælpe dig selv af med angsten
  • Gør det ondt, så sig til. Lad være med at prøve at kvæle smerten og vær ikke bange for at bede om bedøvelse eller lattergas
  • Tag en bekendt med hvis du føler dig utryg ved at tage af sted alene
  • Hvis din tandlæge ikke tager din angst alvorlig, har du al ret til at skifte tandlæge og finde en, der vil arbejde sammen med dig og tage hensyn

Det centrale i disse råd er kort fortalt, at du er bevidst om din angst, og at du sætter ord på den overfor din tandlæge. Når I begge ved det, kan I begge tage hensyn til det og arbejde sammen om at få dig godt igennem tandlægebesøgene.

Angst er en langsommelig proces

Tandlægeangst – ligesom al anden angst – overvindes ikke hurtigt. Et enkelt tandlægebesøg vil ikke fjerne din skræk helt. Du skal af sted mange gange og have mange gode oplevelser, før det begynder at se lysere ud. Men derfor er det også godt, hvis du sørger for at komme af sted hvert år eller måske endda hvert halve år, hvis du har råd til det.

Jo mere du besøger tandlægen, jo bedre vil du blive til at bekæmpe angsten og føle mere ro under behandlingerne.